Wykonanie
Fasolkę lubię pod każdą postacią a najbardziej smakuje mi z
masłem i
bułką tartą. Zuwagi jednak na sporą ilość kalorii tak przygotowanego dania staram się nie jadać go zbyt często. Dzisiejszy przepis to odchudzona propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają te pyszne badyle.
Ilość porcji – 4-5Czas wykonania – 40 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:1 kg
zielonej fasoli szparagowej2
cebule pokrojone w cieniutkie piórka2 łyżki
masła3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
migdałów uprażonych na suchej patelni1 łyżka posiekanego, świeżego
tymianku4 łyżki
białego wina (można zastąpić
bulionem)
cukiersólpieprzSposób wykonania:obcinamy końcówki
fasolki, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy
wodą, dodajemy 1 łyżeczkę
soli i ¾ łyżeczki
cukru, gotujemy al. dente a następnie odcedzamy przepłukując zimną
wodą, odstawiamy, na dużej patelni podgrzewamy
oliwę i roztapiamy
masło, dodajemy
cebulę, mieszamy delikatnie, następnie doprawiamy szczyptą
soli i
cukru, od czasu do czasu mieszamy aż
cebula uzyska złoto-brązowy kolor i stanie się słodka. Wlewamy
wino lub
bulion i dalej karmelizujemy około 20 min. Pod koniec dodajemy
tymianek,do skarmelizowanej
cebuli wkładamy
fasolkę, doprawiamy świeżo mielonym
pieprzem i delikatnie mieszamy,wykładamy na talerz i posypujemy uprażonymi
migdałami.