Wykonanie
Czasami nie chcę piec ciasta bo grozi to zjedzeniem całej blachy. Zamiast tego piekę
ciasteczka. To takie złudne zastępstwo bo w ciągu jednego wieczora jestem w stanie zjeść naprawdę sporo
ciastek. Zwłaszcza jeśli są kruche,
śmietankowe i wspaniale smakują z
mlekiem.
Źródło: Stary zeszytSkładniki:30 dag
mąki25 dag
masła6 łyżek
śmietany 18%1
jajkocukier puderMiękkie
masło utrzeć z
jajkiem. Dodać
mąkę i
śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmować ciasto porcjami, rozwałkowywać i wycinać
ciastka. Układać na wysmarowanej blaszce, smarować
żółtkiem . Piec ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)