Wykonanie
Jedne z lepszych naleśników jakie robiłam. Delikatne, rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują same. Przepis z bloga Kwestia smaku .
Składniki : ( na 15 małych naleśników. Ja smażyłam cieniutkie i wyszło mi 20 naleśników o średnicy 13 cm )10 g roztopionego
masła250 g
mąki2 łyżki
cukru pudru3
jaja250 ml
mleka250 ml cydru ( dałam nieco więcej bo brakło mi około 30 ml
mleka więc uzupełniam cydrem )szczypta
soliMąkę przesiewamy. Mieszamy z
cukrem ( też przesiałam ) i
solą. Dodajemy
jaja, dobrze miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo
mleko potem masło i cydr. Jeszcze chwilę miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej ( za pomocą pędzelka ) roztopionym
masłem.Smacznego :)