ßßß
Składniki:60 dag mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru1 kostka masła2 żółtka1 łyżka ekstraktu waniliowego1/4 l kwaśnej śmietany 18%5 dag drożdżysól1 słoik ulubionego dżemu lub powideł1 jajko do posmarowaniaDrożdże pokruszyć i rozrobić w śmietanie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Na blat lub stolnicę przesiać mąkę z solą. Posiekać nożem schłodzone masło. Zrobić dołek, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i wanilię, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta wałkować koło, podzielić je na 8 części. Na każdym szerszym końcu kłaść łyżeczkę dżemu, zwijać ku cieńszemu końcowi. Przełożyć na blaszkę i pozostawić na 15 min. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 min, aż będą złote.Smacznego:)