ßßß
Flo Braker tak o niej pisze: wypróbujcie ją, jeśli macie ochotę na coś kremowego, ale niezbyt cieżkiego. Latem podajcie ją ze świeżymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami, jeżynami. Jesienią, ozdóbcie ją nasionkami granatu... By przełamać trochę kremowy smak dodałam do nadzienia garść mrożonych wiśni. Polecam :-)Składniki na kruchy spód:1 duże żółtko2 łyżeczki zimnej wody155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)50 g cukru pudruszczypta soli115 g masła, pokrojonego na kawałkiMąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).Piekarnik nagrzać do 210ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 190ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia spodu. Wyjąć, jeszcze gorący spód wypełnić nadzieniem.2 duże jajka225 g kwaśnej śmietany 18%55 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany 18%pół łyżeczki ekstraktu z wanilii100 g cukru1 łyżka mąki pszennejszczypta soliWszystkie składniki na krem zmiksować do połączenia i otrzymania jednolitej mieszanki.Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych owoców (u mnie wiśnie) lub poczekać z owocami do ozdobienia po upieczeniu.Piec w temperaturze 190ºC przez 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Podawać z delikatnymi owocami na wierzchu i oprószoną cukrem pudrem.Dodatkowo:drobne świeże owoce do tarty lub do ozdobienia tartySmacznego :-).Przepis pochodzi z książki Flo Braker 'Baking for all occasions'.