ßßß
 
            
         Składniki:garść suszonych prawdziwków1 l bulionu warzywnego2 cebule1/2 selera2 łyżki masła + 3 łyżki olejupół szklanki śmietankisok z połówki cytrynysól, pieprzłyżeczka tymiankuchleb tostowyGrzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 godziny. W garnku rozgrzać masło z olejem, wrzucić pokrojoną cebulę i starty seler i smażyć kilka minut. Dodać pokrojone grzyby wyjęte z zalewy i smażyć kilka minut. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać bulion oraz wywar z grzybów. Gotować zupę ok. 30 min na wolnym ogniu. Zestawić z ognia i trochę ostudzić chyba, że ktoś jest bardzo odważny można zmiksować od razu. Postawić zupę ponownie na gazie, wlać śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem i zagotować. Podawać z grzankami podsmażonymi na suchej patelni.Smacznego:)
Składniki:garść suszonych prawdziwków1 l bulionu warzywnego2 cebule1/2 selera2 łyżki masła + 3 łyżki olejupół szklanki śmietankisok z połówki cytrynysól, pieprzłyżeczka tymiankuchleb tostowyGrzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 godziny. W garnku rozgrzać masło z olejem, wrzucić pokrojoną cebulę i starty seler i smażyć kilka minut. Dodać pokrojone grzyby wyjęte z zalewy i smażyć kilka minut. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać bulion oraz wywar z grzybów. Gotować zupę ok. 30 min na wolnym ogniu. Zestawić z ognia i trochę ostudzić chyba, że ktoś jest bardzo odważny można zmiksować od razu. Postawić zupę ponownie na gazie, wlać śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem i zagotować. Podawać z grzankami podsmażonymi na suchej patelni.Smacznego:)