ßßß Cookit - przepis na Zupa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów

nazwa

Wykonanie

Świętom Bożego Narodzenia nieodłącznie towarzyszy smak suszonych grzybów. Przyznam się, że będąc dzieckiem nie bardzo je lubiłam i dopiero niedawno zaczęłam doceniać ich smak i aromat jaki wnoszą do potraw. Dzisiaj proponuję zupą z suszonych prawdziwków. Zupę zmiksowałam pod koniec gotowania aczkolwiek nie jest to obowiązkowe. Kolor zupy jest może średnio zachęcający ale ewentualna chwila wahania mija po pierwszej łyżce. Zupę można podać z makaronem lub z grzankami.
Składniki:
garść suszonych prawdziwków
1 l bulionu warzywnego
2 cebule
1/2 selera
2 łyżki masła + 3 łyżki oleju
pół szklanki śmietanki
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
łyżeczka tymianku
chleb tostowy
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 godziny. W garnku rozgrzać masło z olejem, wrzucić pokrojoną cebulę i starty seler i smażyć kilka minut. Dodać pokrojone grzyby wyjęte z zalewy i smażyć kilka minut. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać bulion oraz wywar z grzybów. Gotować zupę ok. 30 min na wolnym ogniu. Zestawić z ognia i trochę ostudzić chyba, że ktoś jest bardzo odważny można zmiksować od razu. Postawić zupę ponownie na gazie, wlać śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem i zagotować. Podawać z grzankami podsmażonymi na suchej patelni.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/12/Zupa-z-suszonych-grzybow.html