Wykonanie
Kurka to jeden z najbardziej popularnych
grzybów. Lubią ją nawet Ci, którzy za
grzybami ogólnie nie przepadają. Takim daniem, które zawsze musi pojawić się u nas na
stole w sezonie
kurkowym jest oczywiście sos, ze
śmietanką, zieloną
pietruszką lub
koperkiem i koniecznie
białym winem. Można go podać do
makaronu,
ziemniaków a równie pysznyjest po prostu z kromką świeżego
chleba. Ja, z dzieciństwa, odtwarzam w pamięci smak
kurek w occie, ale narazie ciągle mam ich za mało, żeby móc zapakować je w słoiki no i inne przepisy czekają w kolejce do wypróbowania. Ale któregoś roku, kiedy będzie urodzaj na
kurki, na pewno je zrobię.
Póki co zapraszam na pyszny sos
kurkowy.
Składniki:50 dag
kurek1 duża
cebulapół szklanki
śmietanypół szklanki
białego winaszklanka
bulionusól,
pieprz,
natka pietruszki lub
koperekKurki oczyścić, duże pokroić. Na rozgrzanym
maśle podsmażyć
cebulę, dodać oczyszczone
grzyby, chwilę dusić. Podlać
bulionem i
winem i dusić aż
grzyby będą miękkie. Wlać
śmietanę. Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać gorący, posypany
natką pietruszki lub posiekanym
koperkiem.Smacznego:)