Wykonanie
Kolejny powód, żeby polubić jesień –
grzyby. Na razie
kurki, czekam z niecierpliwością, aż w osiedlowym warzywniaku pojawią się
prawdziwki,
borowiki,
maślaki. Dzisiejsze danie to klasyka –
polędwiczki wieprzowe z
grzybami. Podałam je z włoskimi gnocchi, ale równie dobrze sprawdzą się nasze kopytka lub kluski śląskie.
Składniki400g polędwiczka wieprzowa250g
kurekCebula200g
śmietany 12%80ml
białego winaPęczek
natkiOliwaSól,
pieprzPrzygotowanieDokładnie oczyść
kurki z ziemi i piasku (idealnie byłoby zrobić to na sucho pędzelkiem, ale jeśli brak Ci cierpliwości najszybciej będzie zrobić im prysznic).Jeśli trzeba, wykrój polędwiczce błony, przekrój wzdłuż, a następnie w poprzek na cztery części (tak, by uzyskać osiem smakowitych kawałków).
Cebulę pokrój w kostkę,
natkę posiekaj.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Na dużej patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, wrzuć
cebulę,
posól i podsmażaj, aż się zeszkli.Dodaj
kurki i duś wszystko mieszając od czasu do czasu.Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę
oliwy i podsmaż
polędwiczki – po minucie z każdej strony.Przełóż
polędwiczki na patelnię z
kurkami, wlej
wino.Kiedy
wino odparuje, dodaj
śmietanę i
natkę, wymieszaj dokładnie, dopraw
solą i
pieprzem.Przełóż
polędwiczki wraz z
grzybami do naczynia żaroodpornego, przykryj (pokrywką lub folią aluminiową) i wstaw do gorącego piekarnika na 20 minut.Smacznego!Zobacz także:
Kurki z
makaronemKurki w
śmietanieWspaniałe szaszłyki wieprzowe