ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Polędwiczki wieprzowe z kurkami

nazwa

Wykonanie

Kolejny powód, żeby polubić jesień – grzyby. Na razie kurki, czekam z niecierpliwością, aż w osiedlowym warzywniaku pojawią się prawdziwki, borowiki, maślaki. Dzisiejsze danie to klasyka – polędwiczki wieprzowe z grzybami. Podałam je z włoskimi gnocchi, ale równie dobrze sprawdzą się nasze kopytka lub kluski śląskie.
Składniki
400g polędwiczka wieprzowa
250g kurek
Cebula
200g śmietany 12%
80ml białego wina
Pęczek natki
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie
Dokładnie oczyść kurki z ziemi i piasku (idealnie byłoby zrobić to na sucho pędzelkiem, ale jeśli brak Ci cierpliwości najszybciej będzie zrobić im prysznic).
Jeśli trzeba, wykrój polędwiczce błony, przekrój wzdłuż, a następnie w poprzek na cztery części (tak, by uzyskać osiem smakowitych kawałków).
Cebulę pokrój w kostkę, natkę posiekaj.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę, posól i podsmażaj, aż się zeszkli.
Dodaj kurki i duś wszystko mieszając od czasu do czasu.
Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż polędwiczki – po minucie z każdej strony.
Przełóż polędwiczki na patelnię z kurkami, wlej wino.
Kiedy wino odparuje, dodaj śmietanę i natkę, wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
Przełóż polędwiczki wraz z grzybami do naczynia żaroodpornego, przykryj (pokrywką lub folią aluminiową) i wstaw do gorącego piekarnika na 20 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
Kurki z makaronem
Kurki w śmietanie
Wspaniałe szaszłyki wieprzowe
Źródło:http://mammadeli.com/2013/09/19/poledwiczki-wieprzowe-z-kurkami