ßßß Cookit - przepis na Placuszki orkiszowe z cytryną i ricottą

Placuszki orkiszowe z cytryną i ricottą

nazwa

Wykonanie

Chciałam się przekonać jak smakują te placuszki, które w do tej pory robiłam ze zwykłą mąką, w wersji nieco zdrowszej. Mąka orkiszowa nadaje im nieco cięższego smaku ale w dalszym ciągu są pyszne. Z dodatkiem syropu klonowego/miodu lub dżemu stanowią wspaniałe śniadanie lub podwieczorek.
Źródło: Apetyczna panna Dahl
Składniki:
225 g ricotty
125 ml mleka
2 duże jajka
60 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
W dużej misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. W drugiej misce ubić białka, aż będą białe i przełożyć je do ciasta. Następnie dodać skórkę z cytryny i syrop klonowy i wymieszać. Rozgrzać na dużej patelni olej i nakładac małe porcyjki ciasta. Smażyć placki na złocistobrązowy kolor z każdej strony.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/05/Placuszki-orkiszowe-z-cytryna-i-ricotta.html