Dziś Dzień Czekolady. Na tę okazję proponuję zdrowszą wersję pancakes dodatkiem gorzkiej czekolady i mąki sezamowej.przepis na 5 pancakes50g serka ricotta3 łyżki mąki sezamowej3 kostki gorzkiej czekolady ( 70%)pół łyżeczki proszku do pieczeniajajko+ syrop klonowyW małym rondelku zagotuj wodę. Metalową miskę umieść na rondelku, dodaj do niej czekoladę połamaną na kawałki. Rozpuść ją, cały czas mieszając. Odstaw do przestygnięcia.Do miski dodaj ricottę, mąkęsezamową i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Dodaj jajko i rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszaj do połączenia się składników.Rozgrzej patelnię. Jeśli nie mas patelni teflonowej, polecam użyć olejkokosowy do smażenia. Wykładaj niewielkie ilości ciasta na patelnię. Smaż ok. 3-4 minuty na wolnym ogniu.Podawaj polane syropem klonowym :)