Wykonanie
Wiem to doskonale... Jestem maniaczką naleśnikowo- plackową. Ale..nic na to nie poradzę. Mogłabym jeść je codziennie i czasem żałuję, że tego nie robię. Dzięki mojej obsesji o plackach, placuszkach, racuszkach i naleśniczkach wiem wszystko:) Te dzisiejsze są bardzo delikatne, puszyste i mocno
serowe. Pasowałby idealnie na letnie śniadanie jedzone na dworze.. wiecie co mam na myśli słońce, letni wiatr i
owoce... To całkiem przyjemna wizja..
Składniki:250 g
serka ricotta120 ml
mleka100 g
mąki1
jajkosok wyciśnięty z połówki
cytrynyskórka otarta z połówki
cytrynypół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliłyżeczka miękkiego
masłaWykonanie:Oddziel
żółtko od
białka.
Żółtko wymieszaj z
serkiem,
masłem i
mlekiem. Następnie dodaj
mąkę, sok i
skórkę z cytryny oraz
sól. Choć to może się wydawać męczące jak na początek dnia, ubij
białko i dodaj je delikatnie do masy. Smaż na z obu stron. Ja smażę je na naleśnikarce i nie używam juz dodatkowego tłuszczu.Smacznego!