Oto ciasto, które spodoba się zwolenikom tradycyjnych smaków. Wydaje się dość pracochłonne ale można kruche ciasto zrobić dzień wcześniej i użyć gotowej masy makowej a wtedy wszystko pójdzie gładko. Ciasto bardzo smakuje i szybko znika. Polecam:)Źródło: 103 ciasta siostry AnastazjiCiasto:4 szklanki mąki3 żółtka3/4 kostki margaryny1 szklanka cukru3 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżka cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodać do mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobic ciasto. Podzielić na 4 części. Rozwałkować i wyłożyć na dwie, jednakowe foremki. Na jednym placku ułożyć mak na drugim jabłka Przykryć ciastem i piec w temperaturze 200 stopni przez 30-40 min.Masa jabłkowa:75 dag jabłek18 dag cukru4 dag masłaJabłka zetrzeć na grubej tarce. Smażyć z cukrem i masłem. Przestudzić i wyłożyć na ciasto.Masa makowa:1 szklanka maku2 jajka5 dag margaryny10 dag cukruMak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mak i dalej ucierać. Ubic pianę zbiałek i dodać do maku.Lekko wymieszać. Przełożyć ciasto.Masa:1 kostka masła1 szklanka cukru1 galaretka cytrynowaMasło utrzeć z cukrem. Galaretkę rozpuścic w 1/2 szklanki wody. Do utartego masła dodawać stopniowo tężejącą galaretkę.Ciasto składamy w następującej kolejności: ciasto z makiem, masa, ciasto z jablkami. Wierzch polewamy polewą i posypujemy np. wiórkami.Smacznego:)