Wykonanie
            Dzisiaj propoznuję bardzo smaczną zupę o egzotycznej nazwie i pochodzeniu bowiem pochodzi ona z Mongolii. Smakuje trochę jak gulasz, ja w dodatku zrobiłam z 
makaronem więc jak dla mnie jest super wersja gulaszu. Przepis pochodzi ze strony Beaty Pawlikowskiej i jest to moja propozycja do akcji Grumków .

Składniki:15 dag warzyw (dowolnie: 
marchew, 
por, 
kapusta, 
ziemniaki, 
pietruszka itd.)1 
cebula pokrojona w piórka20 dag 
mięsa pokrojonego w kostkę ( u mnie 
wieprzowina)30 dag 
makaronusól, 
pieprz, ewentualnie inne ulubione 
przyprawyCebulę podsmażyć w rondlu na 
oleju, dodać warzywa, podsmażyć, dodać 
mięso, podsmażyć. Dodać 
przyprawy i smażyć przez pewien czas, często mieszając. Mongolskie gospodynie uważają, że dłuższe smażenie nadaje zupie lepszego aromatu. Do garnka dolać tyle 
wody, żeby zmieścił się w niej 
makaron. Zagotować, do wrzątku dodać 
makaron, gotować aż będzie gotowy, czyli ok. 15 minut. Gotową zupę można doprawić drobno siekaną 
natką pietruszki albo gęstą 
śmietaną .Smacznego:)