Wykonanie
Zima w tym roku trwała bardzo długo. A po zimie przyszły nie wiele wyższe temperatury, a zamiast śniegu, deszcz. Nie poprawiło to bynajmniej naszego humoru, ani bynajmniej nie podnsioło odporności. W związku z
figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający.
Czas przygotowania: 2h
Ilość porcji: 4Składniki:porcja rosołowa (promocję -20% na cały
drób znajdziecie TUTAJ)dwie
marchewkidwie
pietruszkicebulaselerporsól,
pieprzmakaronPorcje rosołową myjemy pod bieżącą
wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek
wodą i stawiamy na gaz. Gdy
woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem, który pojawił się na powierzchni
wody oraz na ścianach naczynia. Garnek wraz z
mięsem płuczemy pod bieżącą
wodą.
Ponownie wkładamy porcje rosołową i zalewamy
wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy
woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy dwie szklanki zimnej
wody. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie obieramy warzywa i myjemy pod bieżącą
wodą.
Cebule natomiast w całości opalamy nad ogniem.
Przygotowane składniki dorzucamy do zupy. Doprawiamy ją
solą i ziarenkami
pieprzu ( około 8). Gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie możemy ugotować sobie
makaron. Po upływie czasu
cebule wyławiamy, odciskamy z niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z
porem,
selerem i
pietruszką).
Marchewkę wyławiamy kroimy w kostkę i nakładamy na talerz. Dodajemy
makaron i całość zalewamy gorącą zupą. Pyszności!