ßßß Cookit - przepis na Rosół

Rosół

nazwa

Wykonanie

Zima w tym roku trwała bardzo długo. A po zimie przyszły nie wiele wyższe temperatury, a zamiast śniegu, deszcz. Nie poprawiło to bynajmniej naszego humoru, ani bynajmniej nie podnsioło odporności. W związku z figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający.
Czas przygotowania: 2h
Ilość porcji: 4
Składniki:
porcja rosołowa (promocję -20% na cały drób znajdziecie TUTAJ)
dwie marchewki
dwie pietruszki
cebula
seler
por
sól, pieprz
makaron
Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem, który pojawił się na powierzchni wody oraz na ścianach naczynia. Garnek wraz z mięsem płuczemy pod bieżącą wodą.
Ponownie wkładamy porcje rosołową i zalewamy wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy dwie szklanki zimnej wody. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie obieramy warzywa i myjemy pod bieżącą wodą. Cebule natomiast w całości opalamy nad ogniem.
Przygotowane składniki dorzucamy do zupy. Doprawiamy ją solą i ziarenkami pieprzu ( około 8). Gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie możemy ugotować sobie makaron. Po upływie czasu cebule wyławiamy, odciskamy z niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z porem, selerem i pietruszką). Marchewkę wyławiamy kroimy w kostkę i nakładamy na talerz. Dodajemy makaron i całość zalewamy gorącą zupą. Pyszności!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/04/roso.html