ßßß
 
            
         Wszystkie dania, a szczególnie te mięsne, przygotowane w tym glinianym naczyniu są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na obiad jednogarnkowy. czyli udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim. Nie wymaga on wiele pracy, a efekt końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika !
Wszystkie dania, a szczególnie te mięsne, przygotowane w tym glinianym naczyniu są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na obiad jednogarnkowy. czyli udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim. Nie wymaga on wiele pracy, a efekt końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika ! Czas przygotowania: 140 minutSkładniki:8 udek2 cebule1 marchewka6 ziemniakówpaprykasól cytrynowapieprz
Czas przygotowania: 140 minutSkładniki:8 udek2 cebule1 marchewka6 ziemniakówpaprykasól cytrynowapieprz Wykonanie:Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut.Garnek wraz z przykrywką namaczamy w zimnej wodzie.Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w grube plastry, cebule w ósemki. Ziemniaki na ćwiartki, lub jeśli są małe na pół. Garnek wyjmujemy z wody, układamy w nim mięso i warzywa, które posypujemy przyprawami. Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę, od momentu osiągnięcia tej temperatury.
Wykonanie:Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut.Garnek wraz z przykrywką namaczamy w zimnej wodzie.Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w grube plastry, cebule w ósemki. Ziemniaki na ćwiartki, lub jeśli są małe na pół. Garnek wyjmujemy z wody, układamy w nim mięso i warzywa, które posypujemy przyprawami. Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę, od momentu osiągnięcia tej temperatury.