Wykonanie
Oto kolejne danie, które podpatrzyłam u Grumków . Chyba nie każdemu będzie smakować, radzę dokładnie przestudiować listę składników ale dla mnie ten
kurczak to wspaniała przygoda kulinarna. Smakowało mi tu wszystko ale najbardziej połączenie
mięsa kurczaka z masą
cebulową. Pycha:)
Składniki:1
kurczaksólkawałek kory cynamonowej2 ziarna
kardamonu2 - 3
goździki5 ziaren
pieprzumąka3 szklanki
ryżu basmati2 posiekane duże
cebule1 łyżka
oleju1/4 szklanki złotych
rodzynek namoczonych w wodzie1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu1/4 łyżeczki suszonej
limonki loomi lub pół łyżeczki skórki z
limonki1/4 łyżeczki mielonego
pieprzupół łyżeczki
cukru2 duże posiekane
pomidory2 łyżki
wody2 roztarte ząbki
czosnku1 łyżka pasty pomidorowej.Do garnka włożyć
kurczaka i nalać tyle
wody, aby przykrywała
kurczaka. Dodać laskę
cynamonu, ziarna
kardamonu,
goździki,
pieprz. Zagotować i gotować bez przykrycia na średnim ogniu aż
kurczak będzie miękki - ok. 40 minut. Wyjąć
kurczaka, a
bulion zachować. Przecedzić, a gdy przestygnie usunąć nadmiar tłuszczu. W
bulionie ugotować
ryż. Jeśli jest taka potrzeba to w czasie gotowania podlać
wodą. Kiedy
ryż się gotuje usmażyć na brązowo
cebulę. Dodać
olej,
rodzynki i
przyprawy. Dusić przez minutę. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ugotowanego
kurczaka obtoczyć w
mące i usmażyć na złoto. Wymieszać składniki sosu i dusić do momentu aż zgęstnieją. Na półmisek wyłożyć ugotowany
ryż. Na
ryż wyłożyć masę
cebulową, a na nią kawałki
kurczaka.
Sos pomidorowy wyłożyć na talerze.Smacznego:)