ßßß Cookit - przepis na Peruwiańskie Taku taku

Peruwiańskie Taku taku

nazwa

Wykonanie

Znalazłam fasolę o nazwie Canario, która jest charakterystyczna i bardzo znana wśród afrykańskich peruwiańczyków, którzy jadali ją ze względów typowo ekonomicznych podczas niewoli gdzie wprowadzali swój nowy styl gotowania, w który skład wchodziła przede wszystkim fasola i ryż jako najbardziej pożywny składnik! Otóż Peruwiańczycy wymyślili sobie taką ładną nazwę swojej potrawy Tacu tacu, która wcześniej była podawana w najbardziej prosty sposób. Dziś Tacu jada się w różnych postaciach...z krewetkami, z jajkiem sadzonym, z dodatkiem papryki czy boczku.
Ja podałam z makaronem i sosem pomidorowym z dodatkiem dużej ilości czosnku i cebuli. Pyszne!
Potrawa peruwiańska Tacu Tacu z przepisu na opakowaniu fasoli Canario
Składniki: na kotleciki
2 szklanki fasoli canario,namoczonej na noc
20dkg słoniny lub boczku, pokrojonego w kostkę
1 szklanki gotowanego ryżu ( użyłam brązowego )
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula, drobno posiekana ( użyłam dwóch )
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól i pieprz
Przygotowanie:
Gotować fasolę w niesolonej wodzie wraz z boczkiem do miękkości (ok. 90 minut). Gdy się ugotuje, zmiksować na pure tylko tyle, aby uzyskać chropowatą masę. W dużej patelni, podsmażyć na rozgrzanym oleju czosnek i cebulę, aż do uzyskania złotego koloru. Do fasoli dodać ugotowany ryż przewracając drewnianą łyżką, aby dobrze zmieszać całość. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
Podawać tak jak się lubi: jajka sadzone, banany smażone, smażona polędwica wołowej itp.
P.s Ja do mieszaniny fasoli i ryżu dodałam usmażony boczek wraz z cebulką, czosnkiem i papryką.
Sos pomidorowy:
mojego przepisu
puszka pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
1 łyżka mąki
Wszystko podsmażać w małym rondlu do czasu uprażenia się cebuli i czosnku.
Zasypać mąką a następnie dodawać wody tylko tyle by powstała konsystencja sosu.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/09/peruwianskie-taku-taku.html