Wykonanie
Znalazłam
fasolę o nazwie Canario, która jest charakterystyczna i bardzo znana wśród afrykańskich peruwiańczyków, którzy jadali ją ze względów typowo ekonomicznych podczas niewoli gdzie wprowadzali swój nowy styl gotowania, w który skład wchodziła przede wszystkim
fasola i
ryż jako najbardziej pożywny składnik! Otóż Peruwiańczycy wymyślili sobie taką ładną nazwę swojej potrawy Tacu tacu, która wcześniej była podawana w najbardziej prosty sposób. Dziś Tacu
jada się w różnych postaciach...z
krewetkami, z
jajkiem sadzonym, z dodatkiem
papryki czy
boczku.Ja podałam z
makaronem i
sosem pomidorowym z dodatkiem dużej ilości
czosnku i
cebuli. Pyszne!
Potrawa peruwiańska Tacu Tacu z przepisu na opakowaniu
fasoli CanarioSkładniki: na kotleciki2 szklanki
fasoli canario,namoczonej na noc20dkg
słoniny lub
boczku, pokrojonego w kostkę1 szklanki gotowanego
ryżu ( użyłam brązowego )2 łyżki
oleju roślinnego1 duża
cebula, drobno posiekana ( użyłam dwóch )3 ząbki
czosnku, drobno posiekane
sól i
pieprzPrzygotowanie:Gotować
fasolę w niesolonej wodzie wraz z
boczkiem do miękkości (ok. 90 minut). Gdy się ugotuje, zmiksować na
pure tylko tyle, aby uzyskać chropowatą masę. W dużej patelni, podsmażyć na rozgrzanym
oleju czosnek i
cebulę, aż do uzyskania złotego koloru. Do
fasoli dodać ugotowany
ryż przewracając drewnianą łyżką, aby dobrze zmieszać całość. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Z masy uformować kotleciki, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na
oleju.Podawać tak jak się lubi:
jajka sadzone,
banany smażone, smażona
polędwica wołowej itp.P.s Ja do mieszaniny
fasoli i
ryżu dodałam usmażony
boczek wraz z
cebulką,
czosnkiem i
papryką.
Sos pomidorowy:mojego przepisupuszka
pomidorów1
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz1 łyżka
mąkiWszystko podsmażać w małym rondlu do czasu uprażenia się
cebuli i
czosnku.Zasypać
mąką a następnie dodawać
wody tylko tyle by powstała konsystencja sosu.Smacznego!