Wykonanie
Kurczak w pomidorach i
fasolką. Idealny na obiad dla kilku osób. Moim dzieciom bardzo posmakował. Podawaliśmy go jednego dnia z
kaszą, drugiego z
ryżem i obydwa dodatki pasowały. Myślę, że spokojnie można też podać do niego
chleb. Danie przygotowałam razem Edytką, która znalazła ten przepis.
Składniki:8 kawałków
kurczaka (u mnie ćwiartki
kurczaka)1/2 kg
marchewki600-800 g
fasoli z puszki50 g
boczku2
cebule2 ząbki
czosnku500 g
przecieru pomidorowego lub przetartych
pomidorówsól,
pieprz, słodka
czerwona papryka,
cukierolejWykonanie:Umytego i osuszonego
kurczaka doprawić
solą i
pieprzem. Podsmażyć na
oleju.
Mięso zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz położyć posiekaną
cebulę,
marchewkę w plastrach,
boczek w kawałkach i podsmażać. Po chwili dodać posiekany
czosnek i razem przez chwilę podsmażać. Wlać ok 500 ml
wody,
pomidory i całość zagotować. Doprawić
solą,
pieprzem,
papryką i odrobiną
cukru. Tak przygotowany sos przelać do naczynia do zapiekania. Dodać do niego
fasolę, wymieszać. Na wierzch położyć podsmażone kawałki
kurczaka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę.