Wykonanie
U mnie w domu bardzo popularne są zapiekanki, najczęściej robię
makaronowe bądź
ryżowe. Więc kiedy znalazłam przepis na zapiekankę z pęczaku - a ten rodzaj
kaszy jest również przez nas lubiany- wiedziałam, że prędzej czy później muszę ją zrobić. Orginalny przepis wykonany był z
podrobów, ja jednak użyłam samych żołądków ale jeśli ktoś nie ma ochoty na
podroby z powodzeniem można użyć wyłącznie
kurczaka. Zapiekanka jest bardzo smaczna. Przepis pochodzi z lutowego numeru Mojego Gotowania.
Składniki:35 dag
podrobów25 dag skrzydełek kurzych
sól15 dag
mrożonej marchewki z
groszkiemcebula2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegopo 3 łyżki
masła i
mąki3/4 szklanki gęstej
śmietany 18 %
pieprz25 dag pęczakułyzka
oleju10 dag
pieczarekPodroby i skrzydełka oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka, zalać
wodą, doprawić
solą i gotować na małym ogniu. Gdy będą jeszcze lekko twarde dodać
marchewkę z
groszkiem,
liście laurowe oraz
ziele angielskie,
cebulę. Ugotować do miękkości. Wyjąć
podroby,
mięso skrzydełek oddzielić od kości.
Podroby pokroić na kawałki, 2 łyżki
masła stopić w rondelku, oprószyć
mąką i zasmażyć na złoto. Cały czas mieszając powoli wlewać
śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać z
podrobami.
Kaszę przepłukać na sitku. Zalać w garnku dwukrotnie większą objętością
wody, doprawić
solą i wlać
olej. Gotować, aż pęczak wchłonie cały płyn.
Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, usmażyć na pozostałym
maśle. Połączyć z ugotowaną
kaszą,
mięsem ze skrzydełek, warzywami oraz
podrobami w sosie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zapiekać w 180 stopniach przez 25 minut.Smacznego:)