ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z pęczaku

Zapiekanka z pęczaku

nazwa

Wykonanie

U mnie w domu bardzo popularne są zapiekanki, najczęściej robię makaronowe bądź ryżowe. Więc kiedy znalazłam przepis na zapiekankę z pęczaku - a ten rodzaj kaszy jest również przez nas lubiany- wiedziałam, że prędzej czy później muszę ją zrobić. Orginalny przepis wykonany był z podrobów, ja jednak użyłam samych żołądków ale jeśli ktoś nie ma ochoty na podroby z powodzeniem można użyć wyłącznie kurczaka. Zapiekanka jest bardzo smaczna. Przepis pochodzi z lutowego numeru Mojego Gotowania.
Składniki:
35 dag podrobów
25 dag skrzydełek kurzych
sól
15 dag mrożonej marchewki z groszkiem
cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
po 3 łyżki masła i mąki
3/4 szklanki gęstej śmietany 18 %
pieprz
25 dag pęczaku
łyzka oleju
10 dag pieczarek
Podroby i skrzydełka oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą, doprawić solą i gotować na małym ogniu. Gdy będą jeszcze lekko twarde dodać marchewkę z groszkiem, liście laurowe oraz ziele angielskie, cebulę. Ugotować do miękkości. Wyjąć podroby, mięso skrzydełek oddzielić od kości. Podroby pokroić na kawałki, 2 łyżki masła stopić w rondelku, oprószyć mąką i zasmażyć na złoto. Cały czas mieszając powoli wlewać śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z podrobami.
Kaszę przepłukać na sitku. Zalać w garnku dwukrotnie większą objętością wody, doprawić solą i wlać olej. Gotować, aż pęczak wchłonie cały płyn. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, usmażyć na pozostałym maśle. Połączyć z ugotowaną kaszą, mięsem ze skrzydełek, warzywami oraz podrobami w sosie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zapiekać w 180 stopniach przez 25 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/01/Zapiekanka-z-peczaku.html