Klasyczny Boeuf Strogonow zapieka się z żółtym serem, przygotowuje ze smalcem i gęstą śmietaną. Moja odchudzona wersja nie zawiera ani jednego z tych składników. Stosunek ilości pieczarek do mięsa jest 50:50.Składniki:75 dag polędwicy wołowej75 dag pieczarek2 cebulemała śmietana jogurtowa 10%liść laurowy2 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka pieprz1 łyżeczka soliolej do smażenia1. Polędwicę wołową pokroić w 2 cm kostkę. Smażyć na oleju ok. 10 minut ciągle mieszając. Przełożyć do rondla, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zalać wszystko wodą (1 cm ponad mięso). Dusić 10 minut pod przykryciem.2. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Podsmażyć na oleju. Dorzucić do mięsa i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu.3. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną.4. Podawać z kaszą jęczmienną lub gryczaną oraz surówką.Mam nadzieję, że pamiętacie o mojej akcji pieczarkowej. Dziś ostatni dzień na dodanie przepisów. Wieczorem zaprezentuję Wam jeszcze wykwintną sałatkę z udziałem pieczarek.