Wykonanie
Po przygotowaniu tej sałatki Nigella wykrzykuje Hava Nagila, co zainspirowało mnie do jej zrobienia. Żeby przekonać się jak smakuje słodki
arbuz ze słoną
fetą i
oliwkami trzeba koniecznie spróbować tej sałatki.
Jadłam niedawno
fetę z grillowanymi
brzoskwiniami więc nieco odważniej do niej podeszłam. I nie
będę czarować jak Nigella, że jest ona fantastyczna. Ale dla fanów łączenia tych skrajnych smaków jest naprawdę dobra. Jeśli lubicie taki mix skrajności - polecam:)
Składniki:2
limonki1 mała
czerwona cebula1 mały, słodki
arbuz250 g
sera fetaposiekana
mięta3-4 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia10 dag czarnych
oliwekczarny pieprzObrać
cebulę i pokroić drobno. Przełożyć do małej miseczki zalać
sokiem z cytryny, żeby zmieniła zabarwienie na przeźroczyste. Obrać
arbuza ze skóry i pestek i pokroić miąższ w kostkę.
Fetę pokroić również w kostkę. Dodać posiekaną
miętę,
oliwę i
oliwki. Delikatnie wymieszać składniki, posypać świeżo mielonym
pieprzem i wyłożyć na talerzyki.Smacznego:)