Wykonanie
Idealna
sałatka na upalne, letnie dni. Kto jeszcze nie próbował tej kombinacji niech nie zwleka, bowiem połączenie tych składników jest po prostu rewelacyjne. Orzeźwiający, zimny
arbuz w połączeniu ze słoną
fetą,
oliwkami, listkami
mięty i
cebulką choć brzmi może nieprawdopodobnie jest cudowne, cuuudowne... Polecam baaardzo gorąco, szczególnie na upalne dni. Zapewniam Was, że kto raz spróbuje to na tym razie nie poprzestanie. U nas latem już tradycyjnie bywa co kilka dni. Idealnie sprawdza się też na letnich imprezach. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok"Składniki:- ok.2kg czerwonego, dojrzałego
arbuza (najlepiej schłodzonego w lodówce)- 250g
twardego sera feta- 2-4
limonki (lub 2
cytryny)- 1
czerwona cebula- 100g wydrylowanych
oliwek- listki świeżej
mięty- pęczek
natki pietruszki- świeżo mielony
czarny pieprz- kilka łyżek
oliwy z oliwekCebulę obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Przełożyć do salaterki i zalać
sokiem z limetek, tak by
cebula zmieniła zabarwienie na przezroczystoróżowe i straciła swą ostrość.
Arbuza obrać ze skóry, usunąć pestki a miąższ pokroić na trójkątne kawałki ok.4cm lub dowolnie.
Fetę pokroić również na kawałki i wszystko przełożyć do dużej płaskiej miski lub na półmisek. Na wierzchu ułożyć pięknie zróżowioną
cebulę, dodać
oliwki, posypać świeżo mielonym
pieprzem i polać
oliwą z oliwek. Posypać całość listkami
mięty i pokrojoną
natką pietruszki. Można
natkę pietruszki podać osobno, u mnie nie wszystkim ona odpowiada. Można również pominąć składnik, który nam nie pasuje. Choć z doświadczenia
powiem Wam, że wszystko razem stanowi połączenie doskonałe, to wprost poezja smaku. Ale gusta jak wiemy są różne...
Smacznego :-)