Wykonanie
Ci, którzy zaglądają do mnie regularnie wiedzą, że zaprzyjaźniam się z
rybami. Dzisiejsze danie jest czymś co mnie absolutnie do nich przekonało. Duża ilość warzyw w tej potrawie wpłynęła na smak i wygląd a świadomość, że jest to samo zdrowie na talerzu wpłynęła na moje samopoczucie.
Ryba pieczona w warzywach jest lekka, pożywna i bardzo łatwa do przygotowania. Użyłam tilapii, dzisiaj
mogę już powiedzieć, że oprócz
dorsza jest to moja ulubiona
rybka, ale można użyć każdej innej. W orginalnym przepisie, który pochodzi z marcowego numeru
Soli i
Pieprzu, wystapił
dorsz. Polecam to danie miłośnikom ryb, ale również tym, którzy za nimi nie przepadają bo napewno tak przyrządzona
ryba Wam posmakuje:)
Składniki:1 kg
filetów z rybymarchewkapieturszka1
por2
cebulekawałek
selera3
łodygi selera naciowego2 łyżki
masłasól,
pieprzRybę pokroić na porcję (tilapii nie dzieliłam). Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Selera naciowego i
cebulę pokroić. Naczynie do zapiekania wysmarować
masłem. Ułożyć warstwami: jarzyny, na nich
rybę, znów jarzyny, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę oprószyć
solą i
pieprzem. Na wierzchu ułożyć wiórki
masła. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni.Smacznego:)