ßßß Cookit - przepis na Krem z żółtych pomidorów

Krem z żółtych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Kochani, pierwszy miesiąc roku szkolnego za mną. Jest ciężko i ciągle coś się dzieje, ale chyba tak już musi być w klasie maturalnej. Po powrocie do domu najbardziej potrzebuję ciepłego posiłku, który mnie nasyci, a jego przygotowanie (lub podgrzanie) nie zajmie zbyt wiele czasu. Do tego typu dań zaliczyć mogę ulubione kremy ! Póki co robiłam z pomidorów czerwonych . Teraz przyszedł czas na żółte, które chyba bardziej toleruję, ponieważ są dla mnie delikatniejsze. Mamy już końcówkę tych z prawdziwych upraw, więc korzystajmy ile tylko się da!
Składniki:
/5-6 porcji/
3 marchewki na wywar: kawałek selera, pietruszka, por, cebula
bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnku i prużymy (delikatnie podlewamy wodą). Gotowe pomidory blendujemy.
Gotujemy wywar warzywny z selera, pietruszki, pora i cebuli- warzywa mają być jedynie przykryte wodą. Kiedy wszystko zmięknie, wyjmujemy por i cebulę, a resztę blendujemy.Wywar przelewamy do pomidorów i całość jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Gotowy krem podajemy z łyżką jogurtu/śmietany i listkami świeżej bazylii.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/10/krem-z-zotych-pomidorow.html