Wykonanie
Sałatka, którą dzisiaj pokazuję urzekła mnie wyglądem. Przepiękny
buraczkowy kolor sprawia, że apetyt wzrasta w jednej chwili a goście chętnie sięgają po takie cudo. Jest tak lekka, że można ją jeść i jeść. Oczywiście, ktoś kto nie lubi czerwonych
buraczków, nie powinien po nią sięgać, bo powie, że napisałam bzdurę ale wszystkich tych, którzy nie mają nic przeciwko temu barwnemu warzywu, gorąco namawiam. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:4
buraki upieczone1
jabłko do gotowania1
jabłko deserowe1
marchewka1
czerwona cebula1 – 2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiszczypiorek do posypaniaSkładniki na dressing:10 łyżek
oliwy z oliwek4 łyżki
octu z
czerwonego wina1 łyżeczka
musztardy Dijon
sól,
pieprz,
cukierBuraki ugotować w mundurkach.Ugotowane i wystudzone obrać i skroić w słupki.
Jabłka pokroić rownież w paseczki.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki Obraną
cebule pokroić w małą kostkę.
Warzywa i owoce włożyć do miski, dodać zieloną
pietruszkę. W miseczce przygotować dressing, połączyć wszystkie składniki i polać nimi
sałatkę. Wymieszać. Miskę zakryć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać
szczypiorkiem.Smacznego:)