Wykonanie
Ciasto zakwaszone metodą 3 stopniową, cykl powinien zamknąć się od 22 - 24 godz. Na 3 foremki.przepis stąd- od Danusi60 g zakwasu z
mąki żytniej razowej160 g
mąki pszennej pełnoziarnistej160 g
wodySkładniki mieszamy i pozostawiamy na 6 - 7 godz. Po tym czasie dodajemy160 g
mąki pszennej pełnoziarnistej160 g
wodyMieszamy i pozostawiamy na 13 - 14 godz. Po czym dodajemy :160 g
mąki pszennej pełnoziarnistej160 g
wodyTrzeci ostatni etap, to mieszamy składniki i pozostawiamy na 2-3 godz.Ciasto właściwe :1020 g ciasta zakwaszonego350 g dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana230 g
mleka z
solą520 g
mąki pełnoziarnistej pszennej200 g
mąki pszennejziarna dyni uprażone na suchej patelniPrzygotowanie :Do ciasta zakwaszonego dodałam startą
dynię ( jeśli wilgotna - odcisnąć sok ) i wymieszałam dokładnie, następnie
mąki i
mleko ze
solą, robiłam to drewnianą łyżkąPod koniec wyrabiania dodałam
pestki dyni i połączyłam z
ciastemPozostawiłam na 20-30 min, wysmarowałam
olejem foremki, podsypałam
mąką, włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym
jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C,
potem zmniejszyłam do 180*C.
Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł.
Chleb jest bardzo smaczny :)