Wykonanie
Miseczki
chlebowe cieszą oko;) Podana w nich zupa prezentuje się wyśmienicie, zachęca do skonsumowania, do tego możemy zjeść naczynie w którym jedliśmy zupę;) W miseczkach możemy śmiało podać żurek, barszcz biały, jak i zupę
cebulową czy
grzybową.
Składniki:(na dwie średniej wielkości miseczki
chlebowe)400g
mąki pszennej200g
mąki orkiszowej200g zakwasu
chlebowego300ml letniej
wodyopakowanie
drożdży instantłyżeczka
soli1/4 szklanki
mleka do posmarowania miseczektłuszcz do wysmarowania miski i blachy do pieczenia
Wykonanie:Łączymy ze sobą oba rodzaje
mąki, dodajemy łyżeczkę
soli - mieszamyDosypujemy
drożdże instant, wlewamy letnią
wodę i zakwas
chlebowy.Całość zagniatamy kilkanaście minut, aby powstało jednolite elastyczne ciasto.Formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, z nich urywamy kawałek ciasta o wielkości
orzecha włoskiego.Ciasto formujemy w dwie kule, przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, na środek kładziemy kulki( te, które urywaliśmy o wielkości
orzecha włoskiego)Zostawiamy jeszcze na 30 minut aby podrosły.Smarujemy miseczki
mlekiem.Nastawiamy piekarnik na 260*C.Na dolną półkę wsuwamy blachę wlewamy na nią szklankę
wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C.Na półkę wyżej wkładamy wyrośnięte miseczki
chlebowe.Pierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. (Bez termoobiegu)Gotowe miseczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.Ostudzone miseczki przekładamy na deskę, ucinamy czapeczkę.Ze środka łyżką usuwamy miąższ, uważając aby nie uszkodzić ścianek miseczek.Miseczki przygotowane do podania w nich zupy,u mnie był to żurek;)