ßßß Cookit - przepis na Miseczki chlebowe

Miseczki chlebowe

nazwa

Wykonanie

Miseczki chlebowe cieszą oko;) Podana w nich zupa prezentuje się wyśmienicie, zachęca do skonsumowania, do tego możemy zjeść naczynie w którym jedliśmy zupę;) W miseczkach możemy śmiało podać żurek, barszcz biały, jak i zupę cebulową czy grzybową.
Składniki:
(na dwie średniej wielkości miseczki chlebowe)
400g mąki pszennej
200g mąki orkiszowej
200g zakwasu chlebowego
300ml letniej wody
opakowanie drożdży instant
łyżeczka soli
1/4 szklanki mleka do posmarowania miseczek
tłuszcz do wysmarowania miski i blachy do pieczenia
Wykonanie:
Łączymy ze sobą oba rodzaje mąki, dodajemy łyżeczkę soli - mieszamy
Dosypujemy drożdże instant, wlewamy letnią wodę i zakwas chlebowy.
Całość zagniatamy kilkanaście minut, aby powstało jednolite elastyczne ciasto.
Formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, z nich urywamy kawałek ciasta o wielkości orzecha włoskiego.
Ciasto formujemy w dwie kule, przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, na środek kładziemy kulki( te, które urywaliśmy o wielkości orzecha włoskiego)
Zostawiamy jeszcze na 30 minut aby podrosły.
Smarujemy miseczki mlekiem.
Nastawiamy piekarnik na 260*C.
Na dolną półkę wsuwamy blachę wlewamy na nią szklankę wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C.
Na półkę wyżej wkładamy wyrośnięte miseczki chlebowe.
Pierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. (Bez termoobiegu)
Gotowe miseczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Ostudzone miseczki przekładamy na deskę, ucinamy czapeczkę.
Ze środka łyżką usuwamy miąższ, uważając aby nie uszkodzić ścianek miseczek.
Miseczki przygotowane do podania w nich zupy,u mnie był to żurek;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/miseczki-chlebowe.html