ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Pieczywo króluje u nas w domu;)To że uzależnia, już wiem;) Dodałam do dzisiejszego odrobinę mąki orkiszowej - fantastyczne połączenie;)
Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Wspomagałam się przepisem z bloga Sekrety mojej kuchni dokonując jednak kilka modyfikacji.
Składniki:
mąka pszenna - 500g
mąka orkiszowa - 100g
letnia woda - 300ml
zakwas chlebowy - 200g
sól -1 łyżeczka
opakowanie drożdży instant
tłuszcz do posmarowania miski - 1 łyżka
Wykonanie:
Łączymy oba rodzaje mąki, dodajemy sól - mieszamy.
Dosypujemy drożdże instant, dodajemy letnią wodę i zakwas chlebowy.
Całość zagniatamy kilkanaście minut do uzyskania jednolitego ciasta.
Formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, nadajemy kształt bochenka jaki chcemy uzyskać wilgotnymi rękoma , przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można obsypać mąką papier)
Nacinamy bochenek w kilku miejscach, obsypujemy mąką.
Zostawiamy na 30 minut, aby podrosło.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 260*C.
Na dolną półkę wsuwamy blachę (taką duża z piekarnika) wlewamy na nią szklankę wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C.
Na półkę wyżej wkładamy nasz chleb.
Pierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut.
Gotowy chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Smacznego;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/chleb-pszenny-na-zakwasie.html