Wykonanie
Pieczywo króluje u nas w domu;)To że uzależnia, już wiem;) Dodałam do dzisiejszego odrobinę
mąki orkiszowej - fantastyczne połączenie;)Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity
Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita".Wspomagałam się przepisem z bloga Sekrety mojej kuchni dokonując jednak kilka modyfikacji.
Składniki:
mąka pszenna - 500g
mąka orkiszowa - 100gletnia
woda - 300mlzakwas
chlebowy - 200g
sól -1 łyżeczkaopakowanie
drożdży instanttłuszcz do posmarowania miski - 1 łyżka
Wykonanie:Łączymy oba rodzaje
mąki, dodajemy
sól - mieszamy.Dosypujemy
drożdże instant, dodajemy letnią
wodę i zakwas
chlebowy.Całość zagniatamy kilkanaście minut do uzyskania jednolitego ciasta.Formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, nadajemy kształt bochenka jaki chcemy uzyskać wilgotnymi rękoma , przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można obsypać
mąką papier)Nacinamy bochenek w kilku miejscach, obsypujemy
mąką.Zostawiamy na 30 minut, aby podrosło.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 260*C.Na dolną półkę wsuwamy blachę (taką duża z piekarnika) wlewamy na nią szklankę
wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C.Na półkę wyżej wkładamy nasz
chleb.Pierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut.Gotowy
chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Smacznego;)