Wykonanie
Składniki :około 1 kg
żeberekokoło 5 łyżek
miodu1 łyżka
cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego
anyżu,
imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2 cm
sól,
pieprz prawdziwy mielony
sos sojowy1 główka
czosnku - obrać i zmiażdżyćPrzygotowanie :Umyte
żeberka osuszamy i przekładamy do miski
Przyprawy oprócz
soli mieszamy z
miodem i
czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty, by polać nią obficie
mięso- można dodać kilka łyżek ciepłej
wodyMięso przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu do dnia następnego, można kilka
razy przekładać
mięso tak by każdy kawałek pokrył się marynatąNastępnego dnia posypać każdy kawałek
żeberka solą, ułożyć na blaszce, polać
mięso całą marynatę i piec je w nagrzanym piekarniku do miękkości, jeśli zbyt szybko się przyrumienią przykryć folią aluminiową. Gdyby brakowało podczas pieczenia marynaty- dolać
wody.Do takiej marynaty nadają się najbardziej drobne
żeberka.Moje były trochę za grube, choć smaczne.