Wykonanie
Ostatnio mam wenę na
żeberka. Kombinuję, wymyślam, testuję rożne smaki, zapachy, tak żeby były najlepsze z możliwych. Przedstawiam Wam dzisiaj kolejną ich odsłonę. Pyszne, aromatyczne
mięsko delikatne, rozpływające się w ustach, a zapach podczas pieczenia niebiański.1 szklanka
soku pomarańczowego2 łyżki
sosu sojowego5 łyżek
miodu4cm
imbiru4 gwiazdki
anyżuszczypta
cynamonu6 ząbków
czosnku2 łyżki słodkiego sosu
chilliŻeberka kroimy na nie za wielkie porcje. Umieszczamy w naczyniu do zapiekania razem z obranymi ząbkami
czosnku i gwiazdkami
anyżu.. Mieszamy sok,
sos sojowy,
miód,
cynamon, sos
chilli i starty
imbir i zalewamy
mięso. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 90 minut w 170 stopniach. Następnie odkrywamy (możemy usunąć nadmiar sosu, ale nie wylewamy, bo można w czasie podpiekania podlewać sosem) i pieczemy jeszcze około 20-30 minut w 220 stopniach przekręcając
mięsko żeby pięknie zapiekła się glazura.