Wykonanie
Można zrobić z podwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z
makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :)Składniki:2 średnie
cebule4-5 ząbków
czosnkupuszka
pomidorów bez skóry ok.400 g4-5 łyżek
oliwy10 łyżek gęstego
przecieru pomidorowegołyżeczka
suszonego oregano,
listek laurowyłyżka posiekanej świeżej
bazyliipieprz mielony prawdziwy i
ziołowysól,
cukier do smakuewentualnie
sok z cytrynyPrzygotowanie:Obraną
cebulę i
czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym
oleju (wpierw wkładamy
cebulę)Dokładamy
pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniuDokładamy
ziołowe składniki , liść ,
koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniuGotowanie trwa około 30 - 40 min. często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęstyZ ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić
solą , (ewentualnie
cytryną) i
cukrem, zmiksowaćPrzelać ( nadmiar ) do słoika i używać do
makaronów , ale nie tylko, krokiety z
mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z
kurczaka też świetnie smakują z tym sosem. Do pulpetów również znakomity.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Smacznego!