Wykonanie
Po prostu mniam!!!
Składniki na około 4 porcje:250 g
makaronu tagliatelle
Sos pomidorowy:2 łyzki
oliwy z oliwek1 mała
cebula, posiekana1 ząbek
czosnku, posiekany400 g krojonych
pomidorów2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
suszonego oregano2
listki laurowe2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
cukruDuszony
kurczak:1 łyżka
oliwy400 g
piersi kurczaka bez skóry, pokrojonej w paskigarść
płatków migdałowych200 g
śmietany 18 %
sól i
pieprzPrzygotowujemy
sos pomidorowy:
W rondlu rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dorzucić
czosnek i smażyć jeszcze minutę. Następnie dodać
pomidory,
natke pietruszki,
oregano,
liście laurowe,
przecier pomidorowy i
cukier. Zamieszać i doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia 15-20 minut, aż połowa płynu odparuje. Zdjąć z ognia, usunąć
liście laurowe i doprawić
solą i
pieprzem.Przygotowujemy
kurczaka:
Na patalnie wlewamy
oliwę, wrzucamy kawałki
kurczaka, smażymy, aż
mięso zmieknie. Dodajemy
migdały, po chwili wlewamy
śmietanę, gotujemy około 10 min, aż
śmietana zgęstnieje. Odstawiamy z ognia i doprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy z
makaronem tagliatelle. Polewamy
sosem pomidorowym, a na wierzchu układamy kawałki
kurczaka duszonego w
białym sosie. Przybieramy listkami
pietruszki.
SmacznegoZapraszam na inne smakowite daniaKliknij na zdjęcia i poznaj przepis: