ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 9
Składnik
Logo Ilość Czego
bułka tarta 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
majeranek według uznania
mąka 80 gramów
jajko 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
grzyby suszone 20 gramów
ocet 1 łyżek stołowych
ziele angielskie 4 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
burak czerwony 500 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
barszcz czerwony w proszku 1 sztuk
Wykonanie:
Przygotowanie barszczu: grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Buraczki obrać, opłukać i pokroić w słupki, zalać 1,5 litra wody, dodać obrany czosnek i 1 cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i posolić do smaku. Gotować 10 minut, dodać ocet i odstawić na 15 minut. Przecedzić przez sito. Do gorącego barszczu wsypać barszcz ekspresowy z torebki, wymieszać, dodać wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paski grzybów. Doprawić pieprzem, solą i majerankiem.
Przygotowanie farszu: 1 małą cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać drobno pokrojone pozostałe grzyby i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Wykonanie ciasta: z mąki i jajka zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty 4x4 cm. Na każdym położyć farsz, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi. Uszka wrzucać do wrzącej, osolonej wody, gdy wypłyną, wyjmować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Wigilia
Zupy
Zupy weg.
Komentarze:
Autor: bartek2149
Data: 2011-12-23
Zgadzam sie z tym, to jest profanacja. Dodawanie gotowych dodatkow psuje smak.
Autor: Pinokio
Data: 2010-12-23
Wszystko ładnie, pięknie, ale ta potrawa kojarzy mi się z wigilią, a tu z kolei nie wyobrażam sobie żadnych barszczyków w proszku, veget i tym podobnych "ulepszaczy". Dla mnie to po prostu profanacja!
Autor: Butterfly
Data: 2010-12-23
Barszcz ekspresowy z torebki?? To nie jest przepis..
Autor: hgfkmfkfjfhk
Data: 2010-12-22
co to za farsz ; /
Autor: mario
Data: 2010-12-18
ale jaja: dodać barszcz z torebki Prawdziwy barszcz to kiszony barszcz, a to jest tylko wywar
Autor: Wilku
Data: 2010-11-24
W związku z marzeniew: uszka kupujemy w sklepie! xD
Autor: Lora
Data: 2009-12-21
Bardzo pyszne.Sprawdziłam.WAAAAAArto.
Autor: kasiczka
Data: 2009-08-07
musze wypróbowac ten przepis,wygląda na łatwy w wykonaniu i na smaczna potrawke:)
Autor: marzeniew
Data: 2009-04-28
Ugotujemy. Najważniejsze że jest przepis na uszka
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3498/Barszcz-czerwony-z-uszkami