Wykonanie
« Powrót  Opis:Zespół jelita nadwrażliwego (z.j.n.) - dawniej nazywany nerwicą jelit - jest najczęstszą chorobą przewodu pokarmowego. Do jej najważniejszych objawów należą: ból brzucha i zmiana rytmu wypróżnień, czyli zaparcia (postać zaparciowa) lub przewlekła biegunka (postać biegunkowa), które często występują naprzemiennie.Na rozwój tej choroby wpływa przede wszystkim niewłaściwe odżywianie (najczęściej w jadłospisie jest niewiele
warzyw i owoców, przeważają produkty wysoko przetworzone, co w konsekwencji
daje zbyt małą ilość błonnika pokarmowego) oraz długotrwałe stany napięcia psychicznego. Charakterystyczną cechą jest zdrowy wygląd osoby cierpiącej na to schorzenie.Teoria o wpływie diety z małą zawartością błonnika na rozwój zespołu jelita nadwrażliwego jest do tej
pory bardzo dyskusyjna. Na pewno jednak odpowiednia ilość błonnika umożliwia leczenie zaparć, ponieważ pobudza perystaltykę jelita i zwiększa masę
kałową, ułatwiając wypróżnienie; może również łagodzić inne objawy z.j.n.Leczenie nadwrażliwości jelita grubego opiera się głównie na stosowaniu środków farmakologicznych oraz właściwej diety. Pomocna bywa również psychoterapia, prowadzenie uregulowanego trybu życia oraz zwiększenie aktywności fizycznej, zwłaszcza na świeżym powietrzu. Najważniejsze zasady dietyW leczeniu dietetycznym zespołu jelita nadwrażliwego należy wziąć pod uwagę postać choroby. W przypadku występowania biegunek trzeba bowiem zrezygnować z produktów bogatych w błonnik pokarmowy (np.
warzyw strączkowych,
kapustnych,
pieczywa razowego), gdyż mogą niekiedy spowodować nasilenie przykrych objawów.Natomiast w postaci zaparciowej potrzebna jest dieta bogato resztkowa.Jeśli więc masz zaparcia - jedz produkty z dużą zawartością błonnika. Dieta powinna zawierać 30-50g błonnika pokarmowego. Najlepsze są produkty wysokobłonnikowe:
otręby, suche
warzywa strączkowe (
groch,
fasola,
bób,
soja),
buraki,
orzechy oraz ciemne
makarony, a także
pieczywo razowe, świeże nasiona roślin strączkowych,
płatki,
kasze,
szpinak i
ziemniaki. Pamiętajmy, że zwiększanie ilości błonnika pokarmowego powinno odbywać się stopniowo, np. zastąp
pieczywo jasne pieczywem razowym, a oczyszczone
kasze i
ryż - grubymi
kaszami, np. pęczakiem,
kaszą gryczaną i
płatkami owsianymi.
Owoce i warzywa powinniśmy jeść surowe, ale pamiętajmy, że np.
warzywa strączkowe są ciężko strawne i mogą nawet zaostrzać objawy. Podobnie niekorzystne bywa działanie gotowanej
kapusty, a także
cebuli. Polecić można natomiast spożywanie
otrębów pszennych 3
razy dziennie po łyżce stołowej, najkorzystniej z
mlekiem,
jogurtem i
kefirem.Następne zalecenia dotyczą obu form z.j.n. - zaparciowej i biegunkowej :Zrezygnuj z tłustych
mięs i
wędlin. Należy unikać
kiełbas i
wędlin podrobowych, pasztetów,
konserw mięsnych oraz
wieprzowiny, tłustej
wołowiny, gęsi,
kaczek. Można natomiast jeść
wędliny drobiowe,
polędwicę,
szynkę oraz
mięsa białe, tj.
cielęcinę,
indyki,
kurczaki,
jagnięcinę i
króliki. Zdrowsze jest jedzenie potraw gotowanych lub pieczonych w folii niż ich smażenie, a duszenia potraw nie należy poprzedzać obsmażaniem.Pij dużo
napojów - co najmniej 1,5 l dziennie. Zmniejszają one tendencję do zaparć. Najzdrowsze są naturalne
soki warzywne i
owocowe, natomiast niewskazane są
napoje gazowane, ponieważ zawierają sorbitol i fruktozę nasilające
bóle brzucha.Ostrożnie z pokarmami mlecznymi! U niektórych osób stwierdzono pojawienie się objawów z.j.n. po spożyciu pokarmów
mlecznych, co może być związane z nietolerancją laktozy (
cukru mlecznego). Należy wówczas wyeliminować
produkty mleczne z diety, wyjątkiem mogą być
mleczne napoje fermentowane.Unikaj picia mocnej
kawy i
herbaty. Nie jedz produktów
czekoladowych i nie pij
kakao. Powodują zaparcia.Nie żuj gumy do żucia. Zawiera sorbitol i fruktozę.Dodaj przepis do ulubionych!(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2Wykonanie:DietyKomentarze:Autor: muzykData: 2011-11-23Na zaparcia ,spozywaj
maslo wiejskie 2
razy nia,pomaga!Autor: HAsiorData: 2011-05-02Miałem to samo przez rok i pomogła jedna tabletka plus probiotyk masz jakąś bakterię daj zbadać się ulga niesamowita.Autor: J.A.Data: 2009-01-02Zadna dieta mi nie pomaga. Codziennie mam biegunke, a przynajmniej większą część roku. Nie jem juz
nabiału, żadnego
mleka ani jogurtow-chwile było lepiej ale chyba przez 2 dni bo znow mam to samo. Szczerze to nie mam pojęcia co mam juz jeść. Basen,rowerek,dlugie spacery-widać nie pomagają! a mam dopiero dzieścia lat.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: