Wykonanie
Herbata rooibos w zasadzie nie jest
herbatą. Rooibos to czerwono krzew uprawiany w Republice Południowej Afryki, z tego też
języka pochodzi nazwa – „rooi” znaczy czerwony a „bos” krzew. Liście czerwono krzewu po tym jak osiągną dojrzałość (sam krzew osiąga wysokość do 2 metrów, a jego liście kształtem i wielkością przypominają igły sosnowe) suszy się a następnie tnie się je na mniejsze, kilku milimetrowe kawałki. Popularna
herbata rooibos to nic innego jak napar z suszonych, rozdrobnionych liści czerwonokrzewu. W odróżnieniu od
herbaty liście rooibosa nie są poddawane fermentacji, stąd napar z rooibosa z
herbatą nie ma w zasadzie nic wspólnego, no poza zaparzaniem wrzątkiem.Napar z czerwonokrzewu posiada dość specyficzny, ale łagodny
miodowy smak, pozbawiony jest natomiast charakterystycznej dla
herbat goryczki. Spowodowane jest to
brakiem garbników. Rooibos nie zawiera również teiny dzięki
czemu może być
pity bez ograniczeń, również przed snem – uspokaja, łagodzi, nie pobudza. Dzięki zawartości żelaza oraz przypisywanym właściwościom zapobiegającym mdłościom zalecany jest kobietom w ciąży. Napar z Rooibosa to bogactwo takich minerałów jak magnez, potas, żelazo, wapń oraz przeciwutleniaczy (witamina C) jak też innych składników o wykazanym działaniu poprawiającym odporność, obniżającym ciśnienie
krwi, przeciwnowotworowym i przyspieszającym gojenie ran (stosowany również jako okład!). Wykazano również korzystny wpływ rooibosa na problemy żołądkowe.SPOSÓB PARZENIARoibosa zalewamy wrzątkiem i parzymy około 3 do 5 minut. Podobnie jak w przypadku
herbaty zielonej te same liście można parzyć kilka
razy, bez utraty smaku czy wartości odżywczych. W odróżnieniu od
herbaty zielonej wrzątek służy naparowi i nie powoduje utraty jego właściwości.