Wykonanie
Opis:W marskości wątroby koniecznie trzeba przestrzegać diety, która jest uzależniona od stopnia zaawansowania choroby.Wątroba jest najważniejszym narządem w ustrojowej przemianie materii. Jej nieprawidłowe działanie powoduje groźne zaburzenia w funkcjonowaniu całego organizmu. Jednym z najczęstszych schorzeń tego narządu jest marskość wątroby. Przyczyny rozwoju tej choroby to przede wszystkim duże spożycie
alkoholu oraz
leków i zły sposób odżywiania. Marskość wątroby może być również konsekwencją wirusowego zapalenia wątroby oraz chorób dróg żółciowych. W wielu przypadkach medycyna nie jest jednak w stanie określić powodu rozwoju tej choroby.Marskość wątroby polega na zniszczeniu budowy zrazikowej wątroby i uszkodzeniu miąższu przez nadmierny rozwój
tkanki łącznej. Skutkiem jest utrudnienie odpływu żylnego i odpływu żółci oraz zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby.Gdy choroba ta przebiega bez żadnych powikłań, dieta jest zbliżona do żywienia normalnego. Natomiast w marskości niewyrównanej dochodzi do upośledzenia czynności wątroby. To schorzenie charakteryzuje się takimi objawami, jak: obrzęki, nadciśnienie wrotne, puchlina brzuszna, żółtaczka, zaburzenia metabolizmu niektórych składników odżywczych. Objawy te muszą być
brane pod uwagę podczas układania diety, która powinna być indywidualnie dobierana.Najważniejsze zasady diety w wyrównanej marskości wątrobyNależy dostarczyć odpowiednią ilość energii. Jeżeli masa ciała jest prawidłowa, zaleca się dzienne spożycie 35-40 Kcal na kg masy ciała. Kaloryczność diety powinna więc średnio wynosić 2400-2700 Kcal. Natomiast jeżeli chory ma zbyt małą masę ciała i obserwuje się objawy niedożywienia, konieczne jest zwiększenie ilości przyjmowanych w pokarmie kalorii do 44 Kcal/kg masy ciała.Dieta powinna być bogato
białkowa. Zwiększenie ilości
białka jest niezbędne do uzupełnienia niedoborów
białek tkankowych,
białek osocza oraz procesów regeneracyjnych. Zaleca się spożywanie w ciągu dnia 1,5g białka/kg masy ciała. Należy dbać o to, aby przynajmniej 1/2
białka (do 2/3) było pochodzenia zwierzęcego. Jego źródłem powinny być przede wszystkim
mięso,
drób,
ryby,
mleko i
przetwory mleczne oraz
jaja.Należy zachować ilość tłuszczów taką, jaką zaleca się człowiekowi zdrowemu. Powinna ona zatem wynosić 1 g/kg masy, a więc od 50 do 90g na dobę. Najlepszym źródłem tłuszczu są przede wszystkim
oleje roślinne,
margaryny miękkie,
masło. Konieczne jest natomiast wykluczenie
słoniny,
smalcu,
bekonu,
łoju.Źródłem łatwo przyswajalnej energii powinny być węglowodany, których ilość w diecie ma wahać się w granicach od 330 do 400g. Przekroczenie 400g na dobę nie jest wskazane z powodu możliwości wystąpienia objawów nietolerancji węglowodanowej.Należy ograniczyć ilość
cukrów prostych do najwyżej 70g na dobę. Ich źródłem jest
cukier używany do słodzenia
napojów,
cukier w wyrobach cukierniczych, słodyczach, a nawet w owocach.W
wątrobie następuje magazynowanie witaminy A, D i K. Dlatego duże znaczenie ma odpowiednia ilość witamin z powodu możliwości wystąpienia ich niedoborów. Spośród witamin należy zwrócić szczególną uwagę na witaminę C i witaminy z grupy B. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta do 500, a nawet 1000 mg na dobę. Dla porównania zapotrzebowanie na nią u człowieka zdrowego wynosi około 60 mg. Zapotrzebowanie na witaminy z grupy B to: na witaminę B1 30-50 mg, B2 5-10 mg, na witaminy PP 100 mg. W przypadku witaminy A podaż powinna wynosić 5000 j.m. Aby pokryć tak duże zapotrzebowanie na witaminę A i C, należy włączyć do diety dużą ilość
warzyw i owoców obfitujących w beta-karoten (prowitaminę A) i witaminę C.Źródłem witamin z grupy B mogą być
drożdże piwne oraz produkty zbożowe.W marskości wątroby zdarzają się również niedobory składników mineralnych. Najczęściej dotyczy to wapnia i cynku. Źródłem wapnia w diecie powinny być
produkty mleczne. Cynk z kolei jest obecny w chudym
mięsie, drobiu i rybach.Konieczne jest unikanie spożywania tych produktów, które mogą być przez chorych źle tolerowane. Należy do nich żywność zawierająca dużą ilość błonnika, warzywa
kapustne (
kapusta,
brukselka,
kalafior),
warzywa strączkowe, warzywa
cebulowe (
cebula,
czosnek). Spośród
owoców przeciwwskazane są
gruszki i
śliwki. Źle tolerowane mogą być również gruboziarniste
kasze,
pieczywo cukiernicze o dużej zawartości tłuszczu,
ryby i
wędliny wędzone, tłusta
wieprzowina i konserwy. Unikać należy także
czekolady i
kakao.Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zaleceniami diety lekko strawnej. Wskazane jest więc gotowanie w wodzie i na parze, duszenie nie poprzedzone obsmażaniem, pieczenie w folii.Dzienną rację pokarmowa należy podzielić na 5-6 posiłków. Dzięki temu otrzymujemy posiłki o małej objętości, nie obciążające przewodu pokarmowego.W marskości wątroby obowiązuje bezwzględny zakaz picia
napojów alkoholowych. Należy również ograniczyć picie
kawy i
herbaty, zwłaszcza mocnych naparów. w niewyrównanej marskości wątrobyIlość energii i
białka powinna być taka sama jak w przypadku wyrównanej marskości wątroby. Jeśli jednak objawy niewydolności nasilają się, należy wtedy ograniczyć ilości
białka.Nie ma konieczności ograniczania ilości tłuszczu w diecie.Z powodu obrzęków i puchliny brzusznej niezbędne jest ograniczenie ilości
sodu do około 1200 mg na dobę. Jest to tzw. dieta łagodna ubogo sodowa. Oznacza to, że należy zrezygnować z solenia przygotowywanych potraw oraz wyeliminować produkty zawierające duże ilości
sodu, takie jak
żółte sery, konserwy, wędzonki.Innym składnikiem mineralnym, na który należy zwrócić uwagę, jest potas, bowiem z powodu stosowania
leków moczopędnych może dochodzić do jego niedoborów. Aby temu zapobiec, należy włączyć do diety bogato potasowe produkty roślinne, takie jak
pomidory,
ziemniaki,
banany. Warto również sporządzać mocne
wywary z warzyw, które dostarczają dużej ilości potasu.PRZYKŁADOWY JADŁOSPISI śniadanie: zupa
mleczna (
mleko 1,5%, drobny
makaron),
chleb zwykły z
margaryną,
polędwicą i
pomidorem,
herbata z
mlekiemII śniadanie:
bułka pszenna z
twarożkiem,
sok owocowyObiad: zupa krem z
marchewki,
dorsz z rusztu,
ziemniaki puree,
buraczkiPodwieczorek:
banan,
jogurt naturalnyKolacja: pulpeciki cielęce w warzywach,
chleb zwykły,
sok pomidorowy