Wykonanie
Wczoraj była
chałwa z
buraczków, dzisiaj proponuje smoothie
bananowo-
buraczkowe. Propozycja dla tych, którzy chcą sobie zrobić zdrowy deser. Przedstawiam dwie wersje. Mnie bardziej smakowała bez
kakao, ponieważ smoothie z
kakao ma dość ziemisty posmak, więc konieczne jest dosłodzenie. To bez
kakao jest samo w sobie słodsze i delikatniejsze. Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach 2013 ./przepis własny/1 duży
banan1 mały czerwony
buraczek lub 1/3 dużego
burakaok. 4 łyżki
jogurtu naturalnegoopcjonalnie - 1 łyżka niesłodzonego
kakao (możemy zrezygnować, wtedy smoothie jest słodsze i delikatniejsze)opcjonalnie coś do dosłodzenia - u mnie 2,5 łyżki
miodu w wersji z
kakao, wersji bez
kakao nie słodziłam
Buraczka gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Banana wkładamy do zamrażarki na godzinę. Obieramy ze skórki, kroimy na kawałki.
Buraczka z
bananem,
jogurtem i (jeśli chcemy)
kakao, blendujemy na gładko. Dosładzamy do smaku
miodem. Gotowe!