ßßß Cookit - przepis na Krewetki smażone

Krewetki smażone

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 10 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
krewetka 20 sztuk
czosnek 10 ząbki
sól 0.5 łyżek deserowych
pieprz biały 0.5 łyżek deserowych
ocet winny biały 1 łyżek deserowych
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 3 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać i odsączyć. Dwa ząbki czosnku rozetrzeć z solą i pieprzem, dolać ocet i polać tym krewetki. Odstawić na 30 minut. Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść, na patelni rozgrzać oliwę i masło, zeszklić czosnek na złoty kolor (2-3 minuty), włożyć krewetki i smażyć po 1,5 minuty z każdej strony. Gdy zrobią się różowe i nieprzezroczyste, zdjąć z ognia, usmażone krewetki skroplić sokiem z cytryny, wymieszać i podawać za świeżą bagietką.
Owoce morza
Potrawy z Ryb
Komentarze:
Autor: CINEK
Data: 2012-03-11
Bardzo smaczne, a olej z maselkiem po smazeniu mozna zastosowac jako sos do ryzu czy kaszy... polecam
Autor: CINEK
Data: 2012-03-11
Bardzo smaczne, a olej z maselkiem po smazeniu mozna zastosowac jako sos do ryzu czy kaszy... polecam
Autor: agnesj77
Data: 2009-04-30
danie rewelacyjne polecam
Autor: Wube
Data: 2009-04-27
jadłam polecam są pyszne:)
Autor: Iza
Data: 2009-02-07
Krewetka ja kiedyś jadłam owoce morza z macką to jest coś podobnego do pieczywka czosnkowego tylko z tym że na cienkim , bardzo cienkim cieście:) robi się jak ciasto na pizzę. Możesz później po krewetkach podać np: sałatkę z sałaty lodowej, jajka, tańczyka z puszki, ogórka zielonego ,odrobiną cebuli i pomidorka, polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pychotka. jeszcze dobre winko do tego:)
Autor: Krewetka ;-)
Data: 2009-02-07
Z czym mogę podać smażone krewetki? Pomóżcie mi, bo chce zrobic jakies fajne danie dla męża na walentynki :-)
Autor: pawlo1404
Data: 2008-12-12
Świetne danie!
Autor: Kati
Data: 2007-08-02
posyp dodatkowo krewwetki zanim zdejmiesz je z ognia posiekana natka pietruszki
Autor: Marcus
Data: 2006-09-11
Czy obtoczenie krewetek w mące ziemniaczanej nie jest lepszym pomysłem ? Mniej pryska tłuszcz , a krewetki są bardziej chrupiące ...
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1995/Krewetki-smazone