ßßß Cookit - przepis na Czosnkowe krewetki

Czosnkowe krewetki

nazwa

Wykonanie

Jeśli jest jeszcze ktoś na świecie, kto nie lubi krewetek, to mogę mu zagwarantować, że jak zje te, to zmieni zdanie na zawsze. :)
W tym przepisie najtrudniejsze jest jednak nie samo gotowania, a dostanie dobrych krewetek. Niestety nie odważyłabym się chyba kupić surowych krewetek, bo miałabym poważne wątpliwości co do ich świeżości. Dlatego zazwyczaj korzystam z krewetek mrożonych, które możecie spokojnie użyć do tego przepisu.
Składniki (2 porcje):
4 krewetki tygrysie w pancerzykach (ok. 20 dag)
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól i pieprz biały
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie delikatnie solimy i pieprzymy i zostawiamy na 15 minut.
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie ciepła wrzucamy czosnek, a po ok. pół minucie kładziemy krewetki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, najlepiej rozkładając je razem z czosnkiem na skraju patelni, żeby czosnek się nie spalił.
Podajemy z sosem na bazie majonezu (majonez + sok z cytryny + ulubione przyprawy).
Źródło:http://zakrecony-widelec.blogspot.com/2015/01/czosnkowe-krewetki.html