ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 125 gramówcukier 250 gramówjajka 2 sztukmleko 100 mililitrówmąka tortowa 150 gramówsól 1 szczyptaproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychpłatki migdałowe 4 łyżek stołowychpomarańcze 8 sztukżelatyna 10 łyżek deserowychjogurt naturalny 500 gramówsok z cytryny 0,5 sztukśmietana kremowa 500 gramówkonfitura morelowa 4 łyżek stołowychWykonanie:Miękkie masło,150g cukru oraz szczyptę soli utrzeć na gładką masę. Kolejno dodając jajka. Mąkę wymieszana z proszkiem dodawać na przemian z mlekiem. Średniej wielkości tortownicę natłuścić i posypać 2 łyżkami płatków migdałowych. Wlać do formy ciasto. Wierzch też posypać łyżką płatków. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach, ostudzić.Obrane 4 pomarańcze pokroić w kostkę (sok zachować). Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody. Jogurt utrzeć z 100g cukru, sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Połączyć żelatynę z niewielką ilością kremu, a potem z pozostałym i schłodzić. Ubić kremówkę i połączyć z tężejącym kremem. Połowę rozsmarować na biszkopcie, rozsypać pokrojone owoce i przykryć je pozostałym kremem. Wyrównać i schłodzić.Obrane pozostałe 4 pomarańcze pokroić w plasterki. Brzegi tortu posmarować konfiturą i ozdobić plasterkami pomarańczy. Wierzch tez udekorować plasterkami owoców, posmarować je konfiturą i oprószyć uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wstawić na 60 minut do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: