ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 5 łyżek stołowychjajka 3 sztukmąka 100 gramówcukier 225 gramóworzechy laskowe mielone 50 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychżelatyna 10 łyżek deserowychgruszki 5 sztuksok z cytryny 1 łyżek stołowychborówki konserwowe (słoiczek)1 sztukjogurt naturalny 1 kilogramówcukier waniliowy 2 łyżek deserowychśmietana kremowa 400 gramówpłatki migdałowe 100 gramówWykonanie:Ubić białka z 3 łyżkami zimnej wody i 125g cukru. Dodawać kolejno żółtka. Wymieszać przesiana mąkę z proszkiem oraz mielonymi orzechami i na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia średniej wielkości tortownicy, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach na złoty kolor.Obrane gruszki pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.Osączone borówki oprócz jednej łyżki utrzeć ze 100 ml soku, 100g cukru, jogurtem i cukrem waniliowym. Rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę połączyć z kremem.Ubić 300g kremówki i połączyć z kremem. Biszkopt posmarować 3 łyżkami kremu, ułożyć na nim gruszki i przykryć pozostałym kremem. Wstawić do lodówki.Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe i posypać nimi brzegi tortu. Wierzch ciasta udekorować 100g ubitej kremówki oraz pozostałymi borówkami. Wstawić na 60 minut do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: