ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 200 mililitrówcukier 400 gramówsól 1 szczyptadrożdże 42 gramówmąka 500 gramówmasło 250 gramówjajka 1 sztukmiód 2 łyżek stołowychśmietana kremowa 750 gramówpłatki kukurydziane 100 gramówjogurt naturalny 1 litrówlistki żelatyny 12 sztuktruskawki 600 gramówpłatki migdałowe 100 gramówWykonanie:Przesiana make wymieszać ze 100g cukru, zrobić wgłębienie i w kruszyć drożdże i wlać podgrzane lekko mleko. Całość wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie zagnieść z jajkiem, solą i 100g masła. Przykryć i odstawić na 45 minut.Miód z 150g masła oraz 150g cukru gotować minutę. Wymieszać z 50g kremówki, płatkami kukurydzianymi oraz migdałowymi, ostudzić. Przełożyć ciasto do blachy wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić na 20 minut. Rozłożyć na cieście masę miodowo-migdałową. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.Oczyszczone truskawki pokroić w kostkę. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na pół. Namoczyć żelatynę. Utrzeć jogurt ze 150g cukru. Odciśniętą żelatynę wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, a potem z pozostałym jogurtem. Ubić 500g kremówki i wymieszać z truskawkami. Na spodniej części ciasta rozłożyć krem jogurtowy i przykryć drugim plackiem. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Ubić 200g kremówki i udekorować nią oraz truskawkami ciasto.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: