Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 25(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 2.5 gramów
jajko 2 sztuk
mleko 0.5 szklanek
cukier 0.5 łyżek deserowych
sól według uznania
śmietana 0.6 szklanek
truskawka 400 mililitrówWykonanie:Wykonanie ciasta:
drożdże rozprowadzić z
cukrem (0.5 łyżeczki)i jedną łyżeczką
mąki, odstawić do wyrośnięcia. W naczyniu wymieszać
mąkę z
jajkami,
mlekiem,
śmietaną (2 łyżeczki) i wyrośniętym rozczynem. Ręką wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i od ścian naczynia (jeśli jest za rzadkie, to dodać
mąki, a jak za gęste - to
mleka). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swą objętość, to wyrobić rękoma niewielkie kulki, poukładać na ściereczce, jak podrosną to ugotować na parze, w garnku do gotowania na parze.Wykonanie sosu: zmiksowane
truskawki połączyć ze
śmietaną (0.5 szklanki) i
cukrem do smaku.Sosem polać, ugotowane na parze kluski
drożdżowe.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29 na slodko nigdy nie jadlamDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: