ßßß Cookit - przepis na Kluski drożdżowe z sosem truskawkowym

Kluski drożdżowe z sosem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 25
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 2.5 gramów
jajko 2 sztuk
mleko 0.5 szklanek
cukier 0.5 łyżek deserowych
sól według uznania
śmietana 0.6 szklanek
truskawka 400 mililitrów
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: drożdże rozprowadzić z cukrem (0.5 łyżeczki)i jedną łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia. W naczyniu wymieszać mąkę z jajkami, mlekiem, śmietaną (2 łyżeczki) i wyrośniętym rozczynem. Ręką wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i od ścian naczynia (jeśli jest za rzadkie, to dodać mąki, a jak za gęste - to mleka). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swą objętość, to wyrobić rękoma niewielkie kulki, poukładać na ściereczce, jak podrosną to ugotować na parze, w garnku do gotowania na parze.
Wykonanie sosu: zmiksowane truskawki połączyć ze śmietaną (0.5 szklanki) i cukrem do smaku.
Sosem polać, ugotowane na parze kluski drożdżowe.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29 na slodko nigdy nie jadlam
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4061/Kluski-drozdzowe-z-sosem-truskawkowym