Wykonanie
Ciągle szukam w pamięci smaków dzieciństwa i staram się je odtwarzać tym razem padło na
drożdżowe kluski robione na parze- przeze mnie znane jako paruny aczkolwiek w poszukiwaniu pomysłu na nie w internecie natrafiłam na wiele różnych nazw...Paruny z
truskawkami2 szklanki
mąkiszklanka
mleka15 dag
drożdży2
jajkałyżka
oliwy z oliwekszczypta
solipół łyżeczki
cukru250 g
truskawekMąkę przesiać przez sito do miski, dodać
cukier i szczyptę
soli.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać
oliwę i
jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min.
Truskawki pokroić w drobną kostkę można od razu wsypać 2 łyżeczki
cukru lub dodawać
cukier przy robieniu.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków (do środka wkładamy łyżeczkę
truskawek posypujemy
cukrem i formujemy kulkę) i układać na stolnicy posypanej
mąką.
Duży garnek z gotującą
wodą przykryć tkaniną- gęsta gaza/ pielucha tetrowa itp. i obwiązujemy sznurkiem ewentualnie gumką recepturką.Kluski kłaść na ściereczce i nakryć miską.Gotować ok. 10 minut
można podawać z różnymi dodatkami- ja najbardziej lubię polane
jogurtem naturalnym i posypane
cukrem. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i kolejnego dnia :)