ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówcukier 300 gramówsól 1 szczyptaproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmasło 250 gramówjajko 1 sztukśmietana 5 łyżek deserowychmiód 1 łyżek stołowychpłatki migdałowe 150 gramówwiśnie bez pestek 750 gramówbudyń waniliowy 1 sztukmleko 500 mililitrówżelatyna 2 łyżek deserowychśmietana kremówka 500 mililitrówWykonanie:Ciasto: mąka 200g cukier 75g ,sól szczypta, łyżeczka proszku do pieczenia , 100g masła.Jajko, 2 łyżki śmietany wszystko należy dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, zawinąć w folię i na pół godziny włożyć do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa cienkie placki. jedną część ciasta położyć do kwadratowej formy wyłożonej pergaminem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasto wystudzić.Masa: masło 150g, cukier 200g, łyżka miodu, 3 łyżki śmietany, 150g płatków migdałowych.Masło zagotować z cukrem, miodem i śmietaną. Następnie zdjąć z ognia, dodać płatki migdałowe i mieszać. Druga część rozwałkowanego ciasta przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, a na wierzch wyłożyć masę migdałową. Piec 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty.Nadzienie: wiśnie 750g, budyń, pół litra mleka, 40g cukru, 2 łyżki żelatyny, śmietana kremówka.Pierwszy upieczony placek otoczyć ramką zrobionej z folii aluminiowej i ułożć na nim odsączone wiśnie. Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Następnie dodać rozpuszczona żelatynę, wymieszać i wystudzić. Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wiśnie. Całość pokryć pokryć przygotowanymi kawałkami ciasta z masą migdałową. Ciasto na 3 godziny przetrzymywać po zrobieniu w lodówce.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: