ßßß Cookit - przepis na Tort bezowo-jabłkowy

Tort bezowo-jabłkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
masło 100 gramów
cukier 225 gramów
mąka 125 gramów
cukier waniliowy 3 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 6 łyżek stołowych
jabłka 750 gramów
sok jabłkowy 1 szklanek
budyń waniliowy 1 sztuk
śmietana kremówka 250 gramów
śmietana 250 gramów
sos waniliowy(na 1/4l wody b. gotowania)1 sztuk
plasterki jabłek według uznania
listki mięty według uznania
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć ze 100g cukru, sola i 1 paczka cukru waniliowego, dodać stopniowo 2 żółtka i 1 jajko oraz mleko. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Przełożyć je do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Z białek i 100g cukru ubić pianę i rozsmarować ja na cieście. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach, ostudzić. Jabłka umyć, wyciąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w paski. Sok jabłkowy zagotować i dusić w nim jabłka przez 4 minuty. Osączyć, a do soku dodać 450 ml wody. Odjąć 4 łyżki i wymieszać z budyniem i 25g cukru. Pozostały sok zagotować. Wlać budyń i doprowadzić do wrzenia. Jabłka rozłożyć na cieście, a na nich schłodzony budyń. Schłodzoną kremówkę ubić ze śmietaną i 2 paczkami cukru waniliowego oraz sosem waniliowym i wyłożyć na jabłka. Udekorować plasterkami jabłek i listkami mięty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9327/Tort-bezowo-jablkowy