ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztuksól 1 szczyptamasło 100 gramówcukier 225 gramówmąka 125 gramówcukier waniliowy 3 sztukproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmleko 6 łyżek stołowychjabłka 750 gramówsok jabłkowy 1 szklanekbudyń waniliowy 1 sztukśmietana kremówka 250 gramówśmietana 250 gramówsos waniliowy(na 1/4l wody b. gotowania)1 sztukplasterki jabłek według uznanialistki mięty według uznaniaWykonanie:Miękkie masło utrzeć ze 100g cukru, sola i 1 paczka cukru waniliowego, dodać stopniowo 2 żółtka i 1 jajko oraz mleko. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Przełożyć je do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Z białek i 100g cukru ubić pianę i rozsmarować ja na cieście. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach, ostudzić. Jabłka umyć, wyciąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w paski. Sok jabłkowy zagotować i dusić w nim jabłka przez 4 minuty. Osączyć, a do soku dodać 450 ml wody. Odjąć 4 łyżki i wymieszać z budyniem i 25g cukru. Pozostały sok zagotować. Wlać budyń i doprowadzić do wrzenia. Jabłka rozłożyć na cieście, a na nich schłodzony budyń. Schłodzoną kremówkę ubić ze śmietaną i 2 paczkami cukru waniliowego oraz sosem waniliowym i wyłożyć na jabłka. Udekorować plasterkami jabłek i listkami mięty.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: