ßßß Cookit - przepis na Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą.

nazwa

Wykonanie

Urocze babeczki na klasycznym, delikatnym spodzie z aksamitną masą na bazie białej czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wielbiciele białej czekolady z pewnością pokochają ten krem, który jest prosty w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny.
Masę warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej.
Babeczki z Kremem z Białej Czekolady - S kładniki (ok. 12 babeczek):
Ciasto:
3 jajka
150 g mąki
150 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy (16 g)
szczypta soli
Krem:
400 ml śmietanki kremówki
200 g groszków z białej czekolady (lub połamanej czekolady)
fix do ubijania śmietany
dowolne ozdoby do dekoracji
Babeczki z Kremem z Białej Czekolady - Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku.
Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, a n astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości.
Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy.
Krem:
Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladowe groszki (lub połamaną czekoladę). Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie kremówkę z rozpuszczoną czekoladą ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło).
Pod koniec ubijania dodajemy fix.
Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.
Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki powstałym kremem dekorujemy babeczki.
Babeczki możemy dowolnie udekorować.
Ja użyłam kwiatuszków z lukru, które możemy samodzielnie przygotować (przepis tu).
Dobrej jakości, belgijską czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/03/babeczki-z-kremem-z-biaej-czekolady-z.html