ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną.

Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną.

nazwa

Wykonanie

Tak mi zasmakował biszkopt z jabłkami Pani Ewy Wachowicz, że niemalże na kolejny dzień postanowiłam zrobić wersję gruszkową. Jak dla mnie wyszła jeszcze lepsza, a koleżanka już prosiła o przepis :)
Potrzebne składniki:
2 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju
1 kg gruszek
2 galaretki gruszkowe
330 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka cukru waniliowego
czekolada mleczna / gorzka
Sposób wykonania:
Białka oddzielone od żółtek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 2 żółtka. Miksujemy.
Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę oliwy. Delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy na tortownicę (24 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną delikatnie bułką tartą. Pieczemy 20 min. w 180 st.
Gruszki obieramy, trzemy na tarce. Wrzucamy do garnka, dodajemy 2 galaretki gruszkowe. Gotujemy aż owoce będą gorące, a galaretka puści wodę. Gorące gruszki wylewamy na przestudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki.
Następnie ubijamy śmietanę 30 % z 1 łyżeczką cukru waniliowego na sztywną pianę. Wykładamy na gruszki. Posypujemy startą czekoladą. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/11/biszkopt-z-gruszkami-i-bita-smietana.html