ßßß Cookit - przepis na Szynka z ziołami

Szynka z ziołami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka wieprzowa bez kości 1 kilogramów
przyprawa do wieprzowiny 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie według uznania
papryka mielona słodka według uznania
majeranek według uznania
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
ziarenka pieprzu według uznania
masło 0,5 kostek
bazylia 1 pęczek
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso posolić i natrzeć przyprawa do wieprzowiny, obłożyć plasterkami cebuli, marchewki oraz selera.
Pół szklanki oleju wymieszać z 1/4 szklanki wody, wrzucić listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zalać mięso. Do miseczki włożyć miękkie masło, dodać posiekaną drobno bazylię, łyżkę otartego majeranku oraz szczyptę soli i rozetrzeć dokładnie drewnianym tłuczkiem.
W osaczonym mięsie nożem zrobić nacięcia i włożyć do nich masło ziołowe. Obwiązać mięso nicią kuchenną, posypać przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia, obłożyć warzywami i podlać zalewą. Piec ok. 1,5 godziny w 220 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia otworzyć rękaw, by szynka się przyrumieniła.
Uwagi:
Świeżą bazylię można zastąpić torebką suszonej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12221/Szynka-z-ziolami