Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szynka wieprzowa bez kości 1 kilogramów
przyprawa do
wieprzowiny 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie według uznania
papryka mielona słodka według uznania
majeranek według uznania
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 0,5 sztukziarenka
pieprzu według uznania
masło 0,5 kostek
bazylia 1 pęczek
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso posolić i natrzeć
przyprawa do
wieprzowiny, obłożyć plasterkami
cebuli,
marchewki oraz
selera.Pół szklanki
oleju wymieszać z 1/4 szklanki
wody, wrzucić
listki laurowe, kilka ziaren
ziela angielskiego i zalać
mięso. Do miseczki włożyć miękkie
masło, dodać posiekaną drobno
bazylię, łyżkę otartego
majeranku oraz szczyptę
soli i rozetrzeć dokładnie drewnianym tłuczkiem.W osaczonym
mięsie nożem zrobić nacięcia i włożyć do nich
masło ziołowe. Obwiązać
mięso nicią kuchenną, posypać przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia, obłożyć warzywami i podlać zalewą. Piec ok. 1,5 godziny w 220 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia otworzyć rękaw, by
szynka się przyrumieniła.Uwagi:Świeżą
bazylię można zastąpić torebką suszonej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: