ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka pszenna 200 gramówmąka krupczatka 5 łyżek stołowychmasło 250 gramówżółtka 1 sztukgrzyby leśne 400 gramówbulion grzybowy 1 szklanekwino deserowe 50 mililitrówśmietana 0,5 szklanekmasło 1 łyżek stołowychcebula 1 sztuknatka pietruszki 0,5 pęczekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Ciasto: do przesianych obu mąk dodać szczyptę soli, wlewając stopniowo 170 ml zimnej wody, wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.Rozwałkować ciasto na prostokąt (20 x 60 cm). Nałożyć boczne części na środkową i ponownie rozwałkować. Znów wstawić na 15 minut do lodówki. Czynność tę powtórzyć jeszcze trzykrotnie.Po ostatecznym wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na grubość 4-5 mm i wyciąć kółka o średnicy ok. 10 cm. 1/3 kółek zostawić w całości, w pozostałych wyciąć kółka o średnicy ok. 6 cm. Otrzymane w ten sposób pierścienie położyć na całych kółkach. Wszystko posmarować żółtkiem i piec 10-15 minut w 240 stopniach. Na wyciętych środkach (pokrywkach) położyć kuleczki z resztek ciasta i także upiec.Farsz: oczyszczona cebule posiekać i przesmażyć na maśle na złoty kolor. Oczyszczone grzyby leśne lub pieczarki pokroić i dodać do cebuli. Smażyć 7 minut, wlać bulion i zagotować. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem i wlać wino deserowe lub maderę. Dodać śmietanę i posiekaną natkę. Mieszając, podgrzewać 5 minut na małym ogniu. Przestudzone foremki wypełnić farszem i zapiec 5 minut w 180 stopniach. Podawać gorące przykryte upieczonymi pokrywkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka pszenna 200 gramówmąka krupczatka 5 łyżek stołowychmasło 250 gramówżółtka 1 sztukgrzyby leśne 400 gramówbulion grzybowy 1 szklanekwino deserowe 50 mililitrówśmietana 0,5 szklanekmasło 1 łyżek stołowychcebula 1 sztuknatka pietruszki 0,5 pęczekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Ciasto: do przesianych obu mąk dodać szczyptę soli, wlewając stopniowo 170 ml zimnej wody, wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.Rozwałkować ciasto na prostokąt (20 x 60 cm). Nałożyć boczne części na środkową i ponownie rozwałkować. Znów wstawić na 15 minut do lodówki. Czynność tę powtórzyć jeszcze trzykrotnie.Po ostatecznym wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na grubość 4-5 mm i wyciąć kółka o średnicy ok. 10 cm. 1/3 kółek zostawić w całości, w pozostałych wyciąć kółka o średnicy ok. 6 cm. Otrzymane w ten sposób pierścienie położyć na całych kółkach. Wszystko posmarować żółtkiem i piec 10-15 minut w 240 stopniach. Na wyciętych środkach (pokrywkach) położyć kuleczki z resztek ciasta i także upiec.Farsz: oczyszczona cebule posiekać i przesmażyć na maśle na złoty kolor. Oczyszczone grzyby leśne lub pieczarki pokroić i dodać do cebuli. Smażyć 7 minut, wlać bulion i zagotować. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem i wlać wino deserowe lub maderę. Dodać śmietanę i posiekaną natkę. Mieszając, podgrzewać 5 minut na małym ogniu. Przestudzone foremki wypełnić farszem i zapiec 5 minut w 180 stopniach. Podawać gorące przykryte upieczonymi pokrywkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: