Wykonanie
« Powrót  Opis:Przystawka vol-au-vent z
grzybami.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 200 gramów
mąka krupczatka 5 łyżek stołowych
masło 250 gramów
żółtka 1 sztuk
grzyby leśne 400 gramów
bulion grzybowy 1 szklanek
wino deserowe 50 mililitrów
śmietana 0,5 szklanek
masło 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
natka pietruszki 0,5 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Ciasto: do przesianych obu mąk dodać szczyptę
soli, wlewając stopniowo 170 ml zimnej
wody, wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.Rozwałkować ciasto na prostokąt (20 x 60 cm). Nałożyć boczne części na środkową i ponownie rozwałkować. Znów wstawić na 15 minut do lodówki. Czynność tę powtórzyć jeszcze trzykrotnie.Po ostatecznym wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na grubość 4-5 mm i wyciąć kółka o średnicy ok. 10 cm. 1/3 kółek zostawić w całości, w pozostałych wyciąć kółka o średnicy ok. 6 cm. Otrzymane w ten sposób pierścienie położyć na całych kółkach. Wszystko posmarować
żółtkiem i piec 10-15 minut w 240 stopniach. Na wyciętych środkach (pokrywkach) położyć kuleczki z resztek ciasta i także upiec.Farsz: oczyszczona
cebule posiekać i przesmażyć na
maśle na złoty kolor. Oczyszczone
grzyby leśne lub
pieczarki pokroić i dodać do
cebuli. Smażyć 7 minut, wlać
bulion i zagotować. Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem i wlać
wino deserowe lub maderę. Dodać
śmietanę i posiekaną
natkę. Mieszając, podgrzewać 5 minut na małym ogniu. Przestudzone foremki wypełnić farszem i zapiec 5 minut w 180 stopniach. Podawać gorące przykryte upieczonymi pokrywkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z
GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: